Monday, March 21, 2016

Kevät ja patio

Haluan, että pihalla pörrää kolibreja, vaatii vaimo. Muistutan, että ei kolibrit pörrää tyhjällä pihalla, koska se olisi jokseenkin tyhmää olennoilta, joiden sydämen lyöntitiheys on 1260/minuutti ja joiden täytyy jatkuvasti olla etsimässä ruokaa, eikä puupoilemassa betonipihalla haaskaamassa henkeään 250 henkäystä/minuutti.


Kolibrifaktoista kuitenkin etenimme siihen, että nythän tosiaan on jo kevät, joten takapihalle uskaltaa istuttaa jotain ilman huolta siitä, että yllättävä halla veisi istutukset. Aloitamme luonnollisesti ihan tyhjästä, kun ei satu olemaan multaa tai kukkaruukkuja. Suomeen paluumuuttava toveri myi meille erittäin sopuhintaisen ruokaryhmän, ja ostimme paljun johon istutimme yrttipuutarhan... oikeasti yrttipuutarhan päällimmäinen käyttötarkoitus on, että minä käyn hipelöimässä laventelia ja tinjamia ja haistelen sitten käsiäni.

Nopea niksipirkka-säästövinkki: multaa säästyy, kun teippaat neljä maitopönikkää yhteen ja laitat vielä varmuudeksi muovipussin päälle ja laitat viritelmän tynnyrin pohjalle. Viritelmän päälle voi sitten laittaa toisen ruukun. Aikaa säästyy, kun ostat kiltisti ämpärin ja käännät sen katolleen, etkä virittele mitään maitopöniköitä pirkankiilto silmissä.


Nyt sopii grillata, kun voidaan istua eurooppalaiseen tapaan ulkona-- täällä Kaliforniassa kaikilla tuntuu olevan piha tai ainakin patio tai terassi, jonne ei IKINÄ mennä. Siis ei KOSKAAN. Siellä on pöytä ja tuolit, mutta ilmeisesti vaan koristeena. Istuttiin vaimon siskon todella laitetulla patiolla kahdestaan ja odoteltiin, josko muu perhe liittyisi joskus seuraan. Saatiin odottaa pari tuntia ja kuulla jälkikäteen, että oltiin kuulemma töykeitä kun istuttiin ulkona. Jumankekka suomalainen istuu ulkona jos aurinko paistaa. 

Meidän pihalta puuttuu vielä aurinkolöhötuoli lukemista varten (koska tasan luen ulkona jos sää sallii) ja joku aurinkovarjo, sillä iltapäivän porotus tuppaa olemaan vähän tukahduttava. Mutta hiljaa hyvä tulee, ja kukapa estää istumasta ryhdikkäänä pöydän ääressä. Vaimon kolibrivaatimukset vaihtuvat bistro-valoihin.


Ollaan ajateltu istuttaa myös hyötykasveja, tomaattia, paprikaa, kesäkurpitsaa. Oli minun vuoroni vaatia, joten ehdotin jotain kukkivaa puuta. Sellaista, mikä pärjäisin ruukussa, sillä meidän piha on vedetty betonille, enkä halua myöskään puunsiirtomaksua niskoilleni jos istutamme puun pihan ainoaan betonittomaan kulmaan.

Tällä hetkellä hengissä:
Basilika, tinjami, persilja, korianteri, rosmariini
Suunnitteilla:
tilli, tomaatti, ruohosipuli, kesäkurpitsa, paprikaNo comments:

Post a Comment