Thursday, July 9, 2015

Koiran vienti ulkomaille, osa 1


Kun on muuttamassa vuosiksi ulkomaille, niin rakas lemmikki on tietenkin saatava mukaan. Lyhyemmälle komennukselle Milka olisi saanut jäädä johonkin sijaisperheeseen. Koiran vieminen Yhdysvaltoihin on verrattain yksinkertaista; tarvitset koirastasi tunnitustiedot (siru tai tatuointi), rokotushistorian ja rabiesrokotus sertifikaatin (eläinlääkäriltä), josta ilmenee mitä rokotetta on laitettu, milloin ja kuinka kauan rokotus on voimassa. Huomionarvoista on, että osavaltiot määräävät ilmeisesti itse mikä rokotus on virallisesti hyväksytty, eli asiaa kannattaa tiedustella osavaltion tuontiviranomaisilta.

Ensimmäinen askel on kuitenkin lentokopin hankinta. Koppi suositellaan hankkimaan 6kk ennnen matkaa, jotta koira ehtii tottua lentokoppiin eikä pidä sitä pelottavana. Kopista saa mukavamman paikan, kun sinne laittaa jo alustavasti pehmikettä ja makupaloja, jotta koira saa omassa rauhassaan assosioida kopin mukaviin asioihin ja siihen tarttuu tuttuja hajuja. Minimissään koppi kannattaa hankkia 3 viikkoa ennen matkaa, jotta koiraa ehtii totuttaa koppiin.

Lentokopeille on tarkat IATA vaatimukset. Muunmuassa Vari Kennel -matkustuskopit ovat IATA-hyväksyttyjä. Kopit ovat uutena ostettuna aika hinnakkaita, joten suosittelen etsiskelemään ajoissa käytetyn kopin; se on todennäköisesti puolet halvempi. Koppiin voi hankkia irroitettavat pyörät (pyörät eivät saa olla kiinni kuljetuksen aikana) ja on syytä hankkia "this way up - live animals" tarra.

Lentokoppiin totutteleminen kannattaa aloittaa lyhyistä ajoista; koira koppiin ja ovi kiinni, koira pois kopista heti. Koira oppii, että koppi ei ole vankila, vaan sieltä pääsee pois. Kopissaoloaikaa pidennetään asteittain, koiraa ei kuitenkaan saa jättää koppiin pitkäksi aikaa valvomatta, sillä se voi olla eläimelle stressaavaa. Jos koira menee koppiin vapaaehtoisesti totuttaminen on helpompaa. Milka ei kuitenkaan kopista perustanut, eikä mene sinne omasta tahdostaan.

Milkan koppi on mitä ilmeisimmin Vari Kennel 500 (XL), sillä koira ei keskikoostaan huolimatta olisi mahtunut seisomaan suorassa pienemmässä kopissa, määräysten mukaan kun kopin katon ja lemmikin pään väliin on jäätävä viitisen senttiä ilmaa. Joihinkin pienempiin lentokoneisiin tämä koko ei mahdu, joten kannattaa tarkistaa lentoyhtiöltä etukäteen, voivatko he kuljettaa tietynkokoista lentokoppia.

Kun koppi on hankittu, onkin aika varata lentoliput ja varmistaa, että koiran paperit on kaikki kunnossa. Kirjoitan näistä omat postauksensa, eli stay tuned.

2 comments:

 1. Mielenkiintoinen blogi sulla :) Itse muutin just koirineni Valko-Venäjälle mutta me tultiin autolla niin ei ollut noita lentokoppiongelmia. Mulla ja aviomiehelläni on edessä muutto Ausseihin ensi vuoden puolella joten tulee kyllä tarpeeseen nää infot, ihanaa löytää kaikki yhdeltä sivulta. Tänne päin kun etsin tietoja mitä koirilta edellytetään, sain googlailla tuntikaupalla ja sattumalta aina pompsahti joku uus info eteen.. Ihanaa syksynodotusta :)
  Meidän elämää voit kurkata http://avaruusponi.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa olla avuksi! Itsekkin luin tuhottomasti oppaita ja tuntui, että jokaisella sivustolla on asiat vähän eritavalla, ja monessa blogissa tarina jäi vähän kesken. Minun on pakko saada tietää etukäteen miten asiat hoidetaan tai menen ihan tuhannen lukkoon. :D
   Käynpä vakoilemassa teidän meininkiä. ;)

   Delete