Sunday, August 2, 2015

Koiran vienti ulkomaille, osa 2


Olet todennäköisesti jo hankkinut lentohäkin koirallesi, eli sitten onkin aika tarkistaa tarvittavat dokumentit. Hankin Milkalle seuraavat paperit, me muutamme siis Kaliforniaan (huomaathan, että Yhdysvalloissa osavaltiot määräävät itse tarvittavat terveystiedot, varmista siis mitkä sertifikaatit tarvitset oman osavaltiosi vientiviranomaisilta):

 • a. Euroopan Unionin lemmikkieläinpassi. Yhdysvaltoihin et tätä tarvitse, mutta passi helpottaa paluumuuttoa huomattavasti ja ilmeisesti käytännössä vaaditaan, mikäli eläin lentää Euroopan sisällä (eli välilasku tapahtuu jossain unionimaassa). Uusi passi maksaa n. 15€, saat sen eläinlääkäriltä. Yhdysvalloissa on hyvä huomioida, että passiin lisättäviä rokotuksia (kuten rabies) ei saa koskaan leimata passiin, vaan rokotus on kirjattava käsin. Leimattu rokotustieto ei nimittäin Euroopassa kelpaa.


 • b. Rabiesrokotussertifikaatti. Kalifornian osavaltio vaatii lemmikillä oltavan sertifikaatin todisteena voimassaolevasta rabiesrokotuksesta. Sertifikaattipohja löytyy netistä, joten sen voi viedä eläinlääkärille täytettäväksi. Jos otat koirallesi rokotuksen ennen matkaa, huomioi, että rabiesrokotuksen jälkeen on 3 viikon matkustuskielto. Ota rokotus siis ajoissa. Kalifornia ei vaatinut tätä korkeintaan 30 päivää sitten laitettua rokotusta, vaan rokotuksen tuli olla voimassa maahantuloaikana.


 • c. Rekisteröintitodistus (mikäli koira rekisterissä), josta ilmenee koiran tunnistetiedot (mikrosirun numero), sekä omistajan tiedot. 


 • d. Rokotuskortti. Tämä on tavallaan turha, sillä rokotuskortti on suomeksi (toki myös englanniksi, mutta tyypillisesti vieras kieli sekoittaa jenkit). Rokotuskortti toimii rekisteritodistuksen ja rabiesrokotussertifikaatin tukena.


Lentoa varten on hyvä kirjata lentohäkkiin teipattavaksi omat yhteystietosi, lentosi tiedot (jotta tietävät millä lennolla koiran PITÄISI olla), koiran nimi, ikä, rotu, pääasiallinen väritys, sukupuoli ja tunnistenumero (mikrosirun numero), sekä milloin koira on viimeksi syönyt siltä varalta, että koira joutuukin hukkateille ja joutuu odottamaan jollain kentällä pitkäänkin tai vaihtoehtoisesti siltä varalta, että koira karkaakin häkistään. Tietävät sitten, että tämä karannut musta pörröinen narttukoira tunnistenumerolla xy123456 kuuluu tähän tyhjään lentohäkkiin ja on matkalla lokaatioon Y.
Lisäsin omaani myös meitä Yhdysvalloissa vastassa olevan kakkosomistajan yhteystiedot siltä varalta, että oma eurooppalainen liittymäni ei heti rekisteröidykään paikalliseen verkkoon (tätä on tapahtunut usein).

Kaliforniaan ei tarvita terveystodistusta, mutta koira ei luonnollisesti saa näyttää sairaalta (tai olla sairas) tai sitä ei hyväksytä lennolle. Koiran lentomaksu maksetaan lentokentällä, ainakaan KLM:n kautta sitä ei voi maksaa etukäteen. KLM:n puolesta saat kentällä myös tarvittavat tarrat lentohäkkiin, eli "this side up" ja "live animals".

Teen vielä oman postauksensa lentoon valmistautumisesta ja viimeisen postauksen sitten muuton jälkeen kuinka meidän lentomatka sujui.

6 comments:

 1. Heipähei! Itse olen lennättämässä koiraa Kaliforniaan ensi kuussa joten tämä postaus oli vallan informatiivinen. Olettaisin että koirani on samaa kokoa sun koiran kanssa. Ostettiin pari viikkoa sitten lentohäkki ja siihen totuteltu. Hitsi se on iso :D!!!
  Lentoyhtiötä ollaan tässä kovasti pähkäilty, halutaan tietysti valita mahdollisimman luotettava kun on koira mukana. KLM hylättiin jo alussa, en muista miksi, mutta se olisi hitusen edullisempi kuin nuo muut mitä ollaan katseltu. Joten siitä kysyisinkin lisää että minkälaista asiointi heidän kanssa oli, oliko luotettavan oloinen? Minkälainen lentämäsi reitti oli?
  Milka vissiin pärjäili hyvin matkan aikana? Ei tullut kuuma vaikka turkkia riittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todellakin iso se häkki, tuntuu vähän liioittelulta kun käsittelyssä on keskikokoinen koira. Mutta mieluummin liian iso kuin liian pieni. :) Kannattaa varautua siihen, että koira inhoaa lentohäkkiä lennon jälkeen.

   KLM lentää kätevästi Amsterdamin kautta lyhyillä vaihdoilla, jolloin lentoaikaa kertyy noin 14h. Itse valitsin tämän, koska Amsterdamin kautta lennätetään paljon eläimiä ja arvelin, että henkilökunta selviytyy nopeasta vaihdosta siellä. Meille KLM valikoitui sen takia, että useimmat lentoyhtiöt eivät ota ruumaan lemmikkejä kesäkuukausina, ja KLM oli sitten ainut joille se ei ollut ongelma. Suosittelen kuitenkin muutenkin lämpimästi, asiakaspalvelu oli empaattista (panikoin asiaa ja kyselin tyhmiä useaan kertaan KLM:n asiakaspalvelusta Facebookissa, jossa vastauksen saa parin tunnin sisällä) ja koira vaikutti hyväkuntoiselta kun sain sen takaisin.

   Lensimme aamulennolla Helsinki -> Amsterdam, jossa vaihtoaika 1h 20min. Aika ei meinannut riittää ja minut siirrettiinkin rajakontrollissa nopeutettuun jonoon. Pikakävelin koneeseen, porttia oltiin sulkemassa kun ehdin sinne.
   Sitten Amsterdam -> Los Angeles, lentoaika 11 tuntia. Koneessa stuertti rauhoitteli, että eläimet yleensä nukkuvat pitkät lennot.

   Milka on tottunut työni takia pitkiin pissaväleihin, joten selvisimme yli 17 tunnin kopituksesta ilman pissa- tai eritevahinkoja. Olin kyllä varautunut heittämään pahnoina toimineen pyyhkeen roskiin. :)

   Delete
  2. Kiitos vastauksestasi!
   Aika hurja tuo 17h kyllä. Tosin tuo meidänkin Leevi on tainnut useinkin yöllä olla 12h käymättä jos viimeinen iltalenkki on tehty aikaisin joten miksipäs ei.
   Saahan siinä häkissä olla kuitenkin tuo vesiastia? Ainakin tuon meidän kopin mukana tuli sellainen. Ei ole Vari Kennel mutta IATA:n hyväksymä samankaltainen häkki.
   Mitäs rotua Milka on? Todella suloinen ja reippaan näköinen kaveri :) Mun koira on isokokoinen lapinkoira ja muistuttaa vähän Milkaa. Paksun turkin takia olen ollut huolissaan että tuleeko koiralle kuuma tai jano koneessa, mutta jos Milkakin lennosta selvisi kesäaikaan ja vielä Losiin niin eiköhän yksi lappari lokakuussa saada San Franciscoon. Miten muuten koira on sopeutunut huomattavasti kuumempaa ilmastoon? Kirjoittelit toisessa postauksessa että kovasti karvaa vaihtaa :)!

   Delete
  3. Vesiastia saa olla, minä yritin jäädyttää vettä omassani mutta se mokoma ei jäätynyt ajoissa, joten lopulta vesi oli loikkunut kaikki pois. Annoin Milkalle vettä kun päästiin kohteeseen. :)
   Milka on myös lapinkoira (vaikka onkin tommonen sekundalaatuisen näköinen), joten kyllä se haukku matkasta selviää! Ruumat on kuitenkin lämpökontrolloituja kuten matkustamo.

   Karvanlähtö on tosiaan ihan eriluokkaa kun Suomessa, sillä nyt irtoaa myös pitkä päällyskarva. En tiedä kauanko tämä kestää, apua. :D Lapparista tulee siis todennäköisesti huomattavasti virtaviivaisempi kun turkki ohenee. Me vältetään kuumimmat päivät ja hetket sisätiloissa, meillä on ilmastointi. Muuten koira on sopeutunut hyvin, hieman harmittaa kun sitä ei voi päästää ilman hihnaa mihinkään kun kaikki alueet ovat jonkun omaisuutta. Opin myös hyvin nopeasti, että täällä on kirppuja ja ne tarttuvat VÄLITTÖMÄSTI, eli koira kannattaa käsitellä esim Frontlinella jo ennen koneeseen lastausta.

   Delete
  4. Ajattelin ensin kaataa kuppiin kasan jääpaloja mutta ehkä tosiaan ihan veden jäädytys kuppiin toimisi paremmin koska jääpalatkin varmaan saattaa läikkyä yli.
   Onpa mahtava kuulla että toinenkin lapinkoira on tämmöisen läpikäynyt ja selvinnyt ja vielä ihan viime aikoina. Ja kyllähän Milka ihan selkeä lapinkoira on, tuo ehkä hitusen märkä turkki ja ja nuo korvat hämäsivät sen verran tämän postauksen kuvassa etten uskaltanut tehdä mitään johtopäätöksiä. Sen lisäksi se näyttää tässä jopa jotenkin isommalta kuin lapinkoirat yleensä! Tuossa uusimmassa postauksessasi koiran kuljetuksesta Milka on kyllä ihan perinteiden lapinkoiran näköinen :).

   Delete
  5. Milka nyt on tuommoinen sekundalappis löttökorvineen. :D
   Mutta ei tosiaan huolta kannata kantaa, koira kestää reissun kyllä. Omistajan on vaikea kestää sitä stressiä ja huolta, minkä lemmikkien kanssa matkustaminen aiheuttaa.

   Delete