Tuesday, December 22, 2015

Kun Joulu onNo, matkaluvasta on ollut nyt riittävästi porua ja niinhän siinä kävi, ettei lupaa saatu ajoissa. Asiaa aikansa mutristeltuani (ja vietettyäni luvattoman kauan puhelimessa erinäisten matka-agenttien ja lentoyhtiöiden ja maahanmuuttoviraston kanssa) ryhdyimme järjestämään joulua tänne uuteen kotiin. Aito kuusi haettiin heti kiitospäivän jälkeen, koristeet se sai viikkoa myöhemmin. Paketit on amerikkalaiseen tapaan laitettu odottamaan kuusen juureen sitä mukaa kun niitä on hankittu tai posti on tuonut (kiitos iskä!). Amazon ja Visa on meillä laulanut!

Isä laittoi myös jouluapua Suomesta-- paketti vaan eksyi viikoksi paralleelitodellisuuteen ja putkahti yllättäen New Yorkiin. Olemme päivittäin jännityksellä seuranneet paketin kulkua: ja tänään se saapui! Paremman puutteessa haimme glögiä ja piparitaikinaa  ja graavilohta Ikeasta, voitakinalevyjä Targetista, luumuhilloa kuivatuista luumuista ja kinkunhaku meiltä viivästyi niin, että saas nähdä jäämmekö ilman! Muita jouluherkkuja en sitten erityisesti kaipaakaan.Meillä vietetään suomalaista joulua. Yritin ehdottaa meille amerikkalaisia moniväri-valoja, mutta vaimo kielsi ne ehdottomasti. Saatan jostain joulualesta salakuljettaa ne kuitenkin odottamaan ensi vuotta. Kuuseen ei myöskään ostettu rumia krumeluurikoristeita kuten glittershampanjapulloja, mikkihiiriä tai pehmoleluja. En oikein ymmärrä tätä amerikkalaista koristelukulttuuria, enkä ole ihan varma haluanko oppiakaan. Hullaannuin askartelukauppa Michael's:in alennusmyynnissä ja ostin sylillisen joulukoristeita, jouluvaloihin meni sieluttoman paljon rahaa, kun ei ollut varaa odottaa joulun alennusmyyntejä. No, tästähän se lähtee!

Olen ihastellut (ja naureskellut) amerikkalaisten jouluvalokulttuuria, mutta jouluihmisenä voin myös arvostaa niiden kitsch-arvoa. On puhallettavat joulupukit ja joulumikit ja moottoroidut liikkuvat koristeet, valot vilkkuvat välkkyvät sammuvat syttyvät ihanassa kakofoniassa, kaikki värit vinksin vonksin vailla sen suurempaa suunnitelmallisuutta: tosin luovimmat ovat sen verran keksineet, että kahdenvärisillä valoputkilla saa raidallisia installaatioita aikaan.

Kyllä se joulu tulee Amerikkaankin. Aattona Skypettelen kotiin, äiti on luvannut avata puolestani joulupaketin.


No comments:

Post a Comment