Monday, July 11, 2016

Ajokortitta paras

kirjakaupassa lukemassa salaa Great Gatsbya, mikä ei liity aiheiseen taaskaan mitenkään.

No, sain nyt viimein jotakin aikaiseksi. Varasin ensin labra-ajan, kun lähete on istunut työpöydän laatikossa puoli vuotta (hupsis perkeles?) ja sitten ajan siihen kaikkein kuraisimpaan byrokratihelvettiin, DMV:lle ajokorttihakemusta laittamaan. Lähin aika osui parin viikon päähän ja ajokoetta ei voinut varata ilman lupanumeroa (permit number) tai ajokortin numeroa, joten luoja yksin vastaa siitä, milloin se ajokoe sitten mahtaa olla. Tämä asiahan piti hoitaa muistaakseni prioriteetti kolmosena heti maahantulon jälkeen, mutta koska tiedän saavani ajaa suomalaisella kortilla niin kauan kun green cardia ei kuulu, niin asiaa on siirretty prioriteettilistan häntäpäähän.

Nyt kuitenkin nousi tie kuvainnollisesti pystyyn, sillä tarvitsen erästä virtuaalikurssia varten ajokortin numeron, tai en voi osallistua. Moni työpaikka muutenkin haikailee juuri California Driver's Licensen perään, joten pakkohan se on hankkia. Sen lisäksi vakuutuksesta joutuu maksamaan kovempaa premiumia, kun ei ole virheetöntä ajohistoriaa Kalifornian ajokortilla näytettävissä. Ei siis auta. Facebookissa joku vinkkaa pyytämään Trafista omat kuljettajatiedot, niiden pitäisi ajaa sama asia kuin flawless driver history, mutta rohkenen kyllä epäillä.

Green cardista nyt mainittuani mieleeni juolahti, että jouduin soittamaan myös viime viikolla USCISiin, sillä Los Angeles Countyn maahanmuuttovirasto on siirtynyt käsittelemään permanent residence applicationeja marraskuulta, ja me lähetimme omamme jo lokakuun alussa. Lupakäsittely on siis venynyt yli normaalin käsittelyajan. USCISin asiakaspalvelu ohjautuu Missouriin. En saa mitään selvää mitä Missourilainen Mike mongertaa puhelimeen, mutta pyrin silti pysymään aurinkoisena ja kohteliaana (taustalla kirkasääninen nainen avustaa jotakuta muuta, toivon salaa, että hän olisi vastannut minun puheluuni). Täällä metsä vastaa juuri niin kohteliaasti takaisin kuin sinne huudetaan. Missouri Mike pahoittelee viivästystä ja lupaa, että asia otetaan nyt selvitettäväksi. Lupaa 30 päivää käsittelyaikaa. Minulta menee monesti tavatessa ja numeroita luetellessa sanat sekaisin ja epäilen puhelun päätteeksi, että olen tavannut puhelinnumeroni tai katuosoitteeni väärin. Toivon parasta.

Töitä ei ole kuulunut. Työnhaku on hidastunut hakemukseen pariin viikossa parissa. Rehellisesti sanottuna masentaa vietävästi. Masentaa siinä määrin, etten ole saanut raahattua itseäni edes vapaaehtoistyön pariin, sillä en tunnu löytävän enää edes vapaaehtoistyötä joka vastaisi omaa osaamisaluettani. Tympii.

2 comments:

 1. Toivottavasti GC kolahtaa pian postiluukkuun! Suosittelen kirjoittamaan kuvernöörille jollei kuulu, ja kummasti tulee asioihin vauhtia. Me kirjoitettiin siinä vaiheessa kun viisumin käsittelyajat venähti ja saatiin sähköpostiin nopeasti vastaus, että hän on ottanut yhteyttä USCIS:n. Jotkus sanoo, että sillä ei ole mitään merkitystä, mutta sain sitten viisumi yllättäen parin viikon päästä. Aina kannattaa ainakin yrittää.

  Mistä muuten olet saanut sellaisen tiedon, että voit ajaa suomalaisella ajokortilla niin kauan? Muutama vuosi sitten selvitettiin asiaa DMV:ltä ja poliisilta, ja periaatteessa laki sanoo, että kun muuttaa maahan, saa ajaa ulkomaan kortilla vain 14 päivää. Jos on vierailulla, aika on paljon pidempi. Se olikin erikoinen juttu, koska korttia ei voinut ajaa ennen kuin pystyi todistamaan permanent residence mutta et virallisesti ole enää omassakaan maassa kirjoilla, eli olet ilman statusta. Mäkin sitten ajelin Suomen kortilla koska meidän vakuutus hyväksyi sen, mutta virallisesti niin ei olisi saanut tehdä. Kuulin joku aika sitten, että joku oli vastaavassa tilanteessa saanut tuntuvat sakot. Tai ehkä laki on muuttunut viime vuosina?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitää varmaankin yrittää seuraavaksi sitä kautta, sillä USCISista todettiin vain, että "voi voi asiat ovat viivästyneet, emme osaa sanoa miksi", vaikka käsittelevätkin tällä hetkellä jo marraskuussa lähetettyjä hakemuksia siellä. Oma lääkärintarkastukseni on nyt ainakin päässyt vanhentumaan, kun prosessi kulkee näin hitaasti!

   DMV on hiljattain muuttanut käytäntöään ja laki on asian kannalta aika monitulkintainen. Periaatteessa en ole millään tapaa asettunut tänne permanent resident-statuksella ennenkuin green card on kädessä (tai olen maksanut kiinteistöveroa tai äänestänyt vaaleissa), jolloin käytännössä katsoen olen legal alien, samanvertainen visitorin kanssa. Kuitenkin tätä voi tulkita aika moneen suuntaan ja olen henkilökohtaisesti vain toivonut, etten joudu selittämään miksi ajelen ulkomaisella kortilla. Meidänkin vakuutus sen hyväksyi, mutta maksan korkeampaa hintaa kun en voi todistaa olevani safe driver. Tilasin Trafista ajohistoriani, mutta unohdin sieltä löytyvän katsastamattomalla autolla ajelun (hupsis! se oli rehellinen virhe, luulin katsastuksen olleen voimassa), joten sekään ei auttanut.

   Omalla vastuullahan täällä ajellaan "kortitta". Ajokokeeseen pitäisi varata aika!

   Delete