Wednesday, August 3, 2016

Käänteinen Suomi

ja aurinko helottaa joka päivä, niinkuin kuuluukin

Täällä on jo ties monetta viikkoa putkeen liian kuuma. Elohopea tapailee välillä +40 astetta, pääsääntöisesti yli +35, ja viileimpinäkin päivinä yli +30 astetta. Suomessa aina sanotaan, että ei saisi valittaa ja ei lämmin luita riko. Ei varmaan, mutta minä en ole ulkoillut viikkokausiin muuta kuin lyhyehkön n. 3 kilometrin lenkin iltaisin. Silloinkin saa varoa, sillä meidän alueella on viime aikoina tapahtunut kaappauksia ja väkivaltarikoksia. Meitä on onneksi aina kaksi plus koira, joten ihan kaikkein arkajalkaisimmat vihulaiset tuskin tunkevat iholle.

Suomessa on talvisin monesti liian kylmää tai tuulista ulkoilla talvisin. Nyt koen sitten senkin, että talvi onkin kääntynyt minun kesäkseni. Odotan innolla marraskuun lempeän helteisiä päiviä ja joulu- tammikuun sateita. Sataisipa joskus! Olisipa pilvistä joskus! Pääsisinpä ulos ja saisinpa jättää ilmastoinnin pois päältä! Sääthän on tyypillisesti pukeutumiskysymyksiä, mutta on kuulemma lainvastaista kulkea tuolla ulkona alasti. Siispä minä odotan. Suomessa odotan kesää ja täällä odotan talvea.Ei ole tullut pahemmin kirjoiteltua. Elämme pääasiassa tasaisen tappavaa arkea. Patiolla kasvavat kaksi tomaattipuskaa ja yritämme opiskella, kuinka kurkku saadaan kukkimaan myös tyttökukkia. Läpäisin ajokokeen kirjallisen osan vain yhdellä virheellä (olisin antanut liikaa sakkoja, kun kysymyksessä vain turvavyötön matkustaja saa sakon) ja nyt pitäisi varata aika ajokokeeseen. Jostain syystä ajokoe hermostuttaa minua valtavasti, vaikka olen ajanut autoa kolme vuotta ja ajellut täälläkin jo jonkin verran. Täällä paikallisten ajotyyli on aika rentoa ja liikennesäännöt pätevät lähinnä silloin, kun poliisi sattuu olemaan paikalla. Niinpä minua vähän hermostuttaa, että jos ajankin turhan letkeästi ajokokeessa. Ehkä liian lähellä edellä ajavaa autoa, tai jarrutan liian tiukasti stop-merkille. Entä jos joudun käymään ajokokeessa monta kertaa? Noloa!

Töitä ei löydy ei kuulu. Valmistuin maisteriksi heinäkuun alussa, ja toivoin papereista olevan jotain iloa hakiessani hallinnolliseksi assariksi tai koordinaattoriksi. Yhden haastattelun sain. Se kaatui siihen, että työ olikin viikonlopputyötä (asiasta ei mainittu ilmoituksessa) ja tästä häkeltyneenä en osannut olla amerikkalaiseen malliin innoissani. Työhön palkattiin joku muu. Konsulin alaisuuteen en päässyt 61 hakijan joukosta. Muualta en ole kuullut pihaustakaan. Kotivaimona olo on toki aika rentoa ja tässä hullunmyllyssä sitäkin kaipaa, mutta CV:hen on kasvamassa iso aukko. En ole löytänyt alueeltani vapaaehtoistyötä, johon osaisin sitoutua. On myös myönnettävä, että tämä maahanmuutto on mennyt sen verran kuoppaisesti, että tällä hetkellä olen henkisesti aika finaalissa ja jatkuva torjutuksi tuleminen työnhakurintamalla on syönyt itsetuntoa.

minulla on vaan tämmönen taikamuki

Mistähän taikamuroista jenkit saavat ehtymättömän energiansa ja innostuneisuutensa ja positiivisen naivistisen asenteen? Pitää ostaa niitä.

5 comments:

 1. Jep, työnhaku ulkomaalaisena ei välttämättä ole täällä helppoa. Käytätkö Indeediä? Mä olen siitä sovelluksesta aina välillä löytänyt kivoja paikkoja, joita hakea. Yhden sainkin.

  Onnea työnhakuun ja iloa loppukesään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen käyttänyt Indeediä, Glassdooria sekä LinkedIniä. Välillä katselen myös WeWorkRemotelya ja Journalist Jobsia etätöiden toivossa, mutta sitten iskee perussuomalainen epäilys, että jospa en sittenkään osaa kirjoittaa/kääntää ja olen hirveä huijaripuijari ja saisin hävetä. :D

   Kiitos kiitos, isosti kiitos. Jospa tämä tästä iloksi muuttuu! Ja ehkä työpaikaksi!

   Delete
 2. Voi että, kuulen amerikkalaiselta työkaverilta taasen että miten hän kaipaa noita +40 asteen lämpötiloja. En voi henk koht ymmärtää, 30 rupeaa olemaan jo kuolema. Olisin varmasti kuin sinä - odottaisin jenkeissä talvea jos asuisin noin kuumalla alueella. Ehdottomasti kannattaa koittaa löytää se rytmi vaikka tästä blogin pitämisestä, onpahan jotain millä täyttää päivät työnhaun ohessa.

  Ja se työnhaku jenkeissä - aivan varmasti todella hermoja raastavaa! Jenkkipurkkahymy ja niiden ylitsevuotava omakehu puree pomoihin ja siinä suomalainen normaalisti jää varjoon me kun arvostetaan meriittejä CV:ssä eikä niinkään sitä kuka kehuu itseään parhaiten haastattelutilanteessa.

  Tsemppiä suuresti! :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jessus, joskus ajattelin, että nämä +30 ja yli asteet on sitä oivinta kesää. Eivät kyllä ole. Hirveä tuska päivästä toiseen, kun ulos ei viitsi mennä hikoilemaan (ja ihokin palaa heti). Olin ulkona 30 minuuttia toissapäivänä ja välittömästi nahkaan paloi topin olkaimen raja!

   Rytmin ylläpitäminen on minulle kauhean vaikeaa, vaikka tiedänkin sen olevan äärimmäisen tärkeää ja tarpeellista. Pitäisi varmaan löytää joku, joka raahaisi minut väkisin vaikka salille. Vapaaehtoistyötkin olisi tässä mielessä hyviä, vaikka saattaisin niistäkin luistaa jos "ei huvita" kun "ei ole pakko jos ei huvita". Mitä taas tulee työnhakuun, niin auta laupiaan Mexicon Jesus, etenkin kun en tunne ketään eikä kukaan minua. Kuulemma olivat vasta naureskelleet erään firman rekryosastolla, että katsokaa näitä tolloja jotka lähettävät tänne hakemuksiaan, vaikka eivät tunne ketään täällä. Mitä hoopoja!

   Rääh. Tsempit otetaan vastaan. Kyllä tästä sisulla selvitään. Käyn Suomessa hakemassa vielä ruisleipää ja Juhla Mokkaa niin á vot.

   Delete
 3. Mä ajoin ajokokeen 3 kertaa, KOLME kertaa... DMV. <3 Joten varaudu kaikkeen. Noloa se ei ollut, huomasin ihan selvästi kuinka ulkomaalaista (naista) vaan kiusattiin... olin hiukkasen kiukkuinen, kuitenkin ajoa takana sekä Suomessa että täällä ihan riittävästi ja sitten joku ulkomaalaistaustaisten vastustaja / työhönsä kyllästynyt DMV tyyppi hylkää mun kokeen kerta toisensa jälkeen. Vieläkin verenpaine nousee vaikka ko. insseista on kolme vuotta aikaa. :D vinkki vitosina; katso peileihin / olkasi yli liioitellusti, muista katsella ymparillesi ihan kokoajan (turhaan sita katua katselee, voihan taivaalta tippua vaikka jalankulkija..), aja muiden vauhdin mukaan (nimim mulle valitettiin ettei saa ajaa niin hitaasti kun ajoin +5mi/h rajoitusta nopeammin mut muut sattuivat ajamaan hillitonta ylinopeutta..). Sanoinko jo että DMV <3. :D Tsemppiä!

  ReplyDelete