Tuesday, October 18, 2016

Kortit ovat vihreämpiä aidan toisella puolella

Vai pitäisikö sanoa muurin? Nasevat politiikkaviittaukset nyt kuitenkin sikseen.

En ole kirjoittanut meidän Green Card prosessista, koska olen salaa toivonut, että kirjoittamatta jättäminen vauhdittaisi prosessia. Aiheesta kirjoittaminen taas varmasti toisi harmeja. Vähän niinkuin jos joku toteaa muuten paskasta päivästä, että ei varmaan voi enää mennä pahemmaksi, niin aivan varmasti menee. Nyt päätin kuitenkin kirjoittaa.

Vietämme nimittäin taas vuosipäivää. On kulunut tasan vuosi siitä, kun hain Green Cardia. Oletin naiivisti, että olisin jo oleskelulupani saanut tähän mennessä, joten en kiinnittänyt mitään huomiota työ- ja matkustuslupakorttieni erääntymispäivään. Se on joulukuussa, ja kortti kuulemma tulisi uusia 4kk ennen erääntymispäivää. No, eihän tässä mitään, vähän soijaa pukkaa, mutta alan taas kasata inhottavia paperihommia.

Kasaan hakemuspaketit USCISin ohjeiden mukaan. Ainakin luulen kasaavani. Ohjeet ovat vähän epäselvät useammankin kohdan osalta ja lopulta lisään sekaan vähän niitä ja näitä liitteitä. Lopulta kutakuinkin näin:
¨
Kansilehti
G-1145 elektroninen ilmoituslomake
I-765 työlupahakemus
2 värillistä passikuvaa (5x5)
Kuitti aiemmin hyväksytystä I-765 hakemuksesta
Kuitti maksetusta ja vastaanotetusta I-485 oleskelulupahakemuksesta
Kopio lupakortin uusimiseen tarkoitetusta viivakoodista
Kopio lupakortin etu- ja takapuolesta
Kopio I-485 lupahakemuksen statuksen selvityspyynnöstä, josta käy ilmi hakemuksen käsittelyn viivästyminen

Kansilehti
G-1145 elektroninen ilmoituslomake
I-131 matkustuslupahakemus
2 värillistä passikuvaa (5x5)
Kuitti maksetusta ja vastaanotetusta I-485 oleskelulupahakemuksesta
Kuitti aiemmin vastaanotetusta I-131 hakemuksesta (ei listattu missään tarpeelliseksi)
Kopio lupakortin etu- ja takapuolesta (ei listattu missään tarpeelliseksi)
Kopio lupakortin uusimiseen tarkoitetusta viivakoodista (siinä toivossa, että myöntävät minulle uudelleen kombo-kortin, eivätkä työ- ja matkustuslupaa erikseen)
Kopio I-485 lupahakemuksen statuksen selvityspyynnöstä, jossa käy ilmi hakemuksen käsittelyn viivästyminen

Samaan syssyyn aloin suivaantua koko USCISin touhuun, sillä en ole saanut sieltä mitään ilmoitusta sen jälkeen, kun kävin antamassa sormenjäljet 17.11.2015 ja "normaali" käsittelyaika näille hakemuksille on 9 kuukautta. Heinäkuussa soitin USCISiin, josta lupasivat tutkia asiaa (ns. Service Request), jonka tuloksena oli yllämainittu kirjelmä, jossa ilmoitettiin kylmästi käsittelyn viivästyvän heistä riippumattomista syistä. Niinpä päätin laittaa hakemuksen perään jonkun, jolla on enemmän kokemusta ja vipuvoimaa. Lähetin kirjeen lupa-asiakirjoineen ja todisteineen kongressiedustajallemme ja toivon, että sieltä otetaan piakkoin yhteyttä. USCIS on nimittäin velvoitettu vastaamaan kongressiedustajien kyselyihin ja minä todellakin haluan tietää hakemukseni tämänhetkisen statuksen (eli missä hakemus on, missä vaiheessa se on, mitä tapahtuu seuraavaksi) sekä mikä maksaa (miksei mitään ole tapahtunut lähes vuoteen).

Toivotuimpana tuloksena tietenkin olisi, että hakemus sysäytyisi liikkeelle ja se hyväksyttäisiin pian. Kuitenkin hieman todennäköisiä lopputulemia on, että hakemuksesta löytyy joku vika, josta saan RFE:n (lisätodistepyyntö), joka kaikkein todennäköisimmin koskee lääkärintarkastusta, joka on kaikkein kallein uusittava. Jos hyvin käy, hakemus pyörähtää haastatteluajanvaraukseen, joka vie joko enemmän tai vähemmän aikaa, mutta ainakin hakemus liikkuisi taas. Pahimmassa tapauksessa hakemukselle ei edelleenkään tapahdu mitään.

Sisua tähän prosessiin tarvitaan kyllä niin maan perkeleesti. Yritän olla katkeroitumatta, kun muut tuntuvat porhaltavan prosessin läpi puolessa vuodessa ja minä se vaan kitkutan paikoillani.

No comments:

Post a Comment