Monday, December 25, 2017

Ja niin joulu saapui...


Tänä vuonna vietämme (verrattain suomalaista) joulua Kalifornian kainaloisessa. Rakentelimme yhdessä joulusta aika lähelle suomalaista, sillä se on meille molemmille se tutumpi ja rakkaampi tapa viettää talven huippujuhlaa. Ikeasta noudettiin graavilohet, kynttilät ja skandinaaviseen estetiikkaan hyvin soveltuvat lahjapaperit, kissojen ja koirien kanssa metsästettiin Facebookin ulkosuomalaisryhmän jouduttamana etikkapunajuuria (ei löydetty) ja yritettiin hahmottaa, mitä tarkalleen tulee punajuurisalaatin kastikkeeseen.

Joululahjat ajautuivat Suomeen kepeästi viikossa, mutta valitettavasti vastaava tonttulähetys Suomesta jäi jumiin vastaanottopäässä yli kymmeneksi päiväksi. Lopulta tuskastuin odottamaan, torstaina 21.12. laitoin paketista "hävinnyt postilähetys" -tiedustelun USPS:n nettisivujen kautta ja kävinpä vielä lähipostissakin kysymässä, että eihän lähetys vain ole saapunut sinne ilman skannauksia (ei ollut). Tiedustelun jälkeen paketti kuitenkin irtosi liikkeelle ja ilmeistyi taas seurantaan New Yorkissa, vaikka ei se nyt ihan jouluksi ehtinytkään.

Koska tonttulähetyksessä on luumuhillot, eikä niitä nyt ajoissa saada, oli tartuttava sievällä kädellä hillokauhaan ja keiteltävä itse. Onneksi luumuhillo on helppoa tehdä itse, ja torttutaikinan virkaa suorittaa Pepperidge Farms'in puff pastry. Eihän se nyt ihan voitaikinan makuista ole, kun rasvana on palmuöljy (hyi), mutta menettelee. Omatekemä luumuhillo on hyvin paistonkestävää!


Luumuhillo

500g kuivattuja luumuja
2,5dl vettä
1dl sokeria (tai maun mukaan)
1tl vaniljauutetta

Keittele luumuja miedolla lämmöllä kunnes luumut ovat pehmeitä ja hajoavat hieman. Surauta luumut hilloksi sauvasekoittimella.
Luumuhillo säilyy tiiviissä astiassa parikin viikkoa.
Tällä ohjeella riittää hyvin 18 pieneen torttuun.


Laitoimme myös skandinaavisti perinteistä kinkkua, graavilohta, perunamuussia, keitettyjä porkkanoita, hapanleipää ja punajuurisalaattia. Punajuurisalaatti muodostuu vinegrettiin säilötyistä punajuurista, keltasipulista ja omenasta. Kastike tehtiin majoneesista, punajuuren mehusta ja lorauksesta omenaviinietikkaa (piti olla valkoviinietikkaa, mutta ei löytynyt kaapista).
Kuulemma tämä oli ihan hyvää, itse kun en kyseisestä herkusta välitä, niin oli omakohtaisesti vaikea sanoa, tuliko siitä hyvää vai ei.

Vaimon toiveesta joulupöydästä löytyy myös chorizo-täytettä, joka tehtiin chorizo-makkarasta, pavuista ja aurinkokuivatuista tomaateista. Hieman tulinen ja mausteinen chorizo onkin ihan hyvä vastapaino ehkä hieman yksinkertaisesti maustettujen ruokien viereen.

Luonnollisesti meillä on joulutorttuja ja pipareita, sekä sen seitsemää sorttia erilaisia mintunvivahteisia karkkeja. Glögiäkin röpöineen on, vaikka se onkin ensisijaisesti minua varten. Amerikkalaiset vieraat eivät ole oppineet sitä juomaan.






Ei meillä ehkä sellainen villasukkahimmailun hyssyttely hygge joulu ole, mutta minulla on tällä hetkellä tarmoa joulutohinointiin. Voin sitten hyggeillä kun väsyn joulun rakentamiseen. Olen ihan täpinöissäni joulupaketeista, joulukuusesta, joulukoristeista, jouluvaloista, joulukorteista ja joululauluista. Saan ihan vapaasti rönsyillä jouluni kanssa vähän joka suuntaan.

Ja se näin kerran vuodessa on ihan sallittavaa.

4 comments:

  1. Tulevaisuuden varalle vinkkinä, että whole foodsista saa ihan oikeaa voitaikinaa pakasteena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elämäni helpottui jälleen piirun verran! Kiitos!

      Delete
  2. Kivan kuuloinen joulu teillä! Etenkin tuo chorizo. :)

    Mäkin olen muuten käyttänyt tota Pepperidge Farmin taikinaa torttuihin jo parina vuonna. Hyviä torttuja tulee mun mielestä (ainakin kun ei enää muista paremmasta mitään). Ingredients-lista on toki vähän pelottava, mutta eihän joulutorttu nyt muutenkaan ole terveellisemmästä päästä, joten oon antanut mennä kerran vuodessa joulun aikaan. :D Tosin tota palmuöljyä en ollut tajunnutkaan aiemmin. Äsken googletin sitä. Ehkä olisin voinut paremmin, jos en olisi tiennyt tästä.

    Oon kokeillut myös tota anonyymin mainitsemaa Whole Foodsin taikinaa. Sekin toimii! Maku on muistaakseni aika erilainen kuin Pepperidgen. Ja niin on hintakin. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mietin sitä jo viime vuonna, että mikähän siinä taikinassa on kun maistuu niin puisevalle. Niistä kasvisöljyistähän se on kiinni. Mutta jos varmistaa, että jokaisella haukkauksella saa luumuhilloa, niin kyllä niitä nyt pahimpaan joulutuskaansa syö. :D

      Teidän joulupöytä näytti kivalta myös!

      Delete