Friday, February 12, 2016

Hsi Lai, buddhalainen temppeli Fullertonissa


Tiesittekö, että buddhalaisessa temppelissä ei saa istua jalat ristissä? Minä en tiennyt. Tiedän nyt, koska pieniääninen kiinalaisnainen tuli sen minulle kertomaan. Kuulemma buddhat loukkaantuu, jos sillä lailla istutaan jalat ristissä. Pyydän kauheasti anteeksi. Ei se haittaa, sanoo kiinalaisnainen. Valkoinen blondi sinisilmäinen turistiääliö tässä hei, kiitos tiedosta ja jalat visusti samalle tasolle, ja asianmukainen häpeä päälle.

Kävimme Fullertonissa Hsi Lai -temppelissä ennen kiinalaista uuttavuotta, sillä väenpaljous on kuulemma itse juhlallisuuksissa sietämätön. Mukavampi oli väljästi kuljeksia ja katsoa. Sytytimme suitsukkeet hyvän onnen takeeksi, tosin molemmista tuntui ehkä vähän pöljältä esittää rukoilevaa, kun kumpikaan ei edusta mitään uskontokuntaa.Ilmeisesti temppeli toimii pitkälti lahjoitetuin varoin, kaikkialla oli kylttejä kertomassa kuka on lahjoittanut mitäkin. Ei onneksi lue, että kuinka paljon. Ei ehkä istuisi oikein buddhalaiseen kulttuuriin sellainen leveily. Temppelissä on parikin pientä puutarhaa ihailtavaksi. En muista mitä tässä tarkalleen ottaen tapahtuu, jonkin sortin eri ominaisuuksia omaavia buddhia. Tämän puutarhan keskellä oli kello, jota piti heittää kolikoilla. Jos kelloon osui kerran, kaksi tai kolme kertaa sai onnea ja siunausta. Me emme osuneet kertaakaan, ja sitten loppui sentit kesken.

Temppelistä löytyy myös vegaaninen ravintola/kahvila ja taidegalleria. Galleriasta piti maksaa erikseen. Temppelin takaa ylärinteeltä löytyy myös pienempi kappeli, jossa ei saanut ottaa kuvia (kuten ei temppelin sisälläkään, luulen sen loukkaavan buddhia?). Jouduimme ravaamaan aika nopeasti nämä läpi, sillä meidän piti ehtiä hammaslääkäriin temppelin jälkeen, joten en osaa sen tarkemmin kertoa mitä kahvilasta saa tai mitä taidegalleriassa on. Käykää tutustumassa itse!


 Jostain syystä "dynaaminen kuvakulma" kääntyy aivoissani tarkoittamaan "ota kuva vinoon", siispä nauttikaa näistä erityisen dynaamisista kuvakulmista ja kompositiosta. Taidan ottaa CV:stäni pois myös sen valokuvauksen..


No comments:

Post a Comment