Wednesday, October 14, 2015

Taistelen uutta kotiani vastaan


Olen nyt asunut täällä kaksi kuukautta. Aika on mennyt nopeasti, sillä tärkeiden asioiden ja papereiden pyörittäminen saa ajan kulkemaan keskimäärin kaksinverroin nopeammin kuin normaalioloissa. Olen kuitenkin huomannut, että vaikka en kärsi lapsen lailla koti-ikävästä (eli en itke äidin ja isin kainaloon ja kaipaa oman huoneeni oksaista mäntykattoa), en silti ole täysin säästynyt ikävöimästä kotimannerta.

Valitan nimittäin kaiken aikaan. Amerikkalaiset tuoteselosteet eivät ole riittävän tarkkoja, en koskaan tiedä mitä suuhuni oikeasti laitan. Amerikkalaisten huonekaluissa on kemikaaleja, jotka ovat ihmisille vaarallisia ja Euroopassa kiellettyjä. Amerikkalaisten ruoka-annokset ovat liian suuria. Amerikkalaiset ajavat kuin heikkopäät ja autotkin ovat kuin hyökkäysvaunuja. Amerikkalainen työmoraali on liian matala ja asiat hoituvat tehottomasti, hitaasti tai vasemmalla kädellä. Amerikkalaiset puhuvat liikaa. Amerikkalaiset ovat epäaitoja, eikä mihinkään heidän puheisiinsa voi luottaa. Kaliforniassa on liian kuumaa ja kuivaa. Täällä on myrkyllisiä hämähäkkejä.

Ihmiset ovat puolestani innoissaan, ja kaikki haluavat tietää mitä pidän Kaliforniasta. Valehtelen tai kerron puolitotuuksia. Täällä on ollut kuumaa, heh heh. Vaatiihan tämä totuttelua, heh heh. On ikävä Suomen sosiaaliturvaa nyt kun olen työtön ja täysin vailla tuloja tai valtion tukea kun tässä maas-- no ei, viimeistä en sano ääneen. Täällä ei saa nostaa tukia. Tukien saaminen valtiolta on valtava häpeä.

Huomaan vähän väliä sanovani Suomessa, suomalaiset, Euroopassa. Yritän estää itseäni, mutta saan itseni yleensä kiinni vasta lauseen puolivälissä. Sätin itseäni yön pimeinä tunteina; olen ennakkoasenteineni aivan mahdoton maahanmuuttaja. Olen juuri sellainen maahanmuuttaja, joka saa Suomessa kuraa niskaan ja toivotuksen palata sinne mistä tulinkin, jos uusi kotimaa ruokineen, tapoineen ja kulttuureineen ei kelpaa.



Integroituminen yhteiskuntaan on vaikeaa, jos ei ole töitä eikä koulua, eikä siten mitään luonnollista väylää tavata, tutustua ja ystävystyä paikallisen populaation kanssa. Osa katsoo minua avoimesti kieroon, olenhan baeg-in, gweilo, gringo. Se ei vaivaa minua, yleensä en huomaa ja jos joku tuijottaakin, niin annan asian olla. Täällä avoimesti tuijottaminen ei ole tabu niinkuin Suomessa (voi ei, tein sen taas!). Mutta vaikka en suoranaisesti vaivaannu siitä, että törrötän täällä kuin salmiakki hedelmäkarkkipussissa, en kuitenkan tunne kuuluvani tänne.


äh no, sinnepäin.

En luonnollisesti ole mitenkään valmis ottamaan uutta maata avosylin vastaan kahden kuukauden jälkeen. Uuteen maahan tottuminen vie aikaa, ja toisaalta etenkin näin varhaisessa vaiheessa koti-ikävä saa katsomaan ohi puiden ja metsän ja kuiskuttelee korvaan, että älä asetu tänne, kohtahan muutat takaisin kotiin. Nyt kun greencardin ja matkustusluvan saaminen todennäköisesti myöhästyy niin, etten pääse kotiin, on koti-ikävä kahta kauheampaa ja tekisi todellakin mieli vaan mennä takaisin Suomeen.

8 comments:

  1. Voi Nina miten samastuin joka asiaan:-) Asunut 1,5kk ja löysin itseni joka lauseesta. Kiitos rehellisesti kirjoituksesta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tarmokkaasti kuitenkin haluan uskoa oppaisiin, jotka vakuuttelevat suruajan loppuvan ja arjen kirkastuvan uudessa kotimaassa kunhan elämä asettuu omaan uomaansa!

      Delete
  2. Minulla oli ihan samanlaisia tunteita sillon aluksi. Vaikka olikin ihana olla vihdoin samassa maassa oman rakkaan kanssa ja pidin silloisesta(kin) kotikaupungistamme kovasti, tuntui, ettei minulla ollut mitään omaa. Mutta usko pois, kyllä se helpottaa pikkuhiljaa. Jokaisella on varmasti omat keinonsa sopeutua, minulle tärkeimpiä asioita olivat paperisodan päättyminen, työt (siinä vaiheessa lähes mikä tahansa työ) ja edes muutama ihan oma kaveri. Nykyään minusta on myös kiva, että löytyy edes yksi suomea puhuva ystävä, jolle voi marmattaa niistä asioista, jotka edelleenkin täällä ärsyttävät tai ihmetyttävät. On minulla vieläkin päiviä, kun tämä maa ärsyttää ja olo tuntuu ulkopuoliselta, mutta yhä harvemmin ja harvemmin.Koti on nyt ihan oikeasti täällä. Tsemppiä! San Diegosta löytyy vertaistukea, jos tekee mieli lähteä retkelle etelään :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo omien juttujen puuttuminen on kyllä raastavaa. Vaikka toinkin tullessani "omia" tavaroitani, ovat ne nyt meidän tavaroita. Minulla ei ole täällä omia ystäviä vaan kaikki kontaktit menevät Julian kautta; tästä kirjoitin aiemmin. Odotan tosissaan paperisodan loppumista, meillä on tuo AOS-paketti rakenteilla ja sen kanssa on tullut lähes 3 viikon viivästys puuttuvien dokumenttien takia; se todella raastaa hermoja.

      Voi rähmä, olimme juuri San Diegon nurkilla viime viikolla! No, onneksi sinne on vain parin tunnin matka, ehkä repäisen päiväreissun kunhan opin ajamaan!

      Delete
  3. Mulla ei ole ollut noin vahvoja tunteita Yhdysvalloissa, mutta jotain kuitenkin... ja Luxemburgiin muuttaessa mä vasta kulttuurishokin kourissa pyörinkin. Kuulostaa rankalta, että sulla ei ole ollut edes kuherruskuukautta uuden maan kanssa, mutta ehkä siitä shokista toipuu siten nopeammin? Mä rysähdin aikoinani aika alas, mutta pääsin sieltä myös ylös, siitä juttua täällä: http://globecalledhome.fi/2014/09/kulttuurishokissa/ Tsemppiä, kyllä se siitä vaikka alussa ärsyttääkin!

    Sen sijaan tuosta "we in Finland"-toistelusta en ole kunnolla pääsyt irti vieläkään. Asia, jota tietoisesti yritän välttää, koska tiedän ettei se keskimäärin kiinnosta ketään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkäpä ennakkoasenteet vaikuttaa tässä. Mietin juuri, että jos olisin muuttanut esim Saksaan tai Ranskaan joita pidän ihanan kauniina, sivistyneinä, edistyneinä ja kulttuuririkkaina maina voisi kuherruskuukausikin olla täysin mahdollinen. Amerikasta minulla ei juuri nouse positiivisia mielikuvia, enkä siis odottanutkaan mitään iloista yllätystä tänne muuttaessa. Mutta tottakai sitä on pettynyt, kun uudessa maassa asuminen tuntuukin niin vaikealta.

      Ainoa lohtuni on, että vaimo on yleensä kanssani samaa mieltä Suomi vs Amerikka keskusteluissa. En siis ole ainut jonka mielestä kemikaalilainsäädännön kuuluisi olla ennakoivaa, shekit ovat typerä tapa hoitaa raha-asioita ja rynnäkkökiväärin tuominen mäkkäriin on hullujen puuhaa. :D

      Delete
  4. Löysin blogisi FB:stä ja tykästyin kovin eli yksi uusi lukija! Viime vuoden aikana Italiassa en ehtinyt koti-ikävää potemaan, mutta vuodesta Kreikassa on kulunut 1,5kk ja olen kokenut ihan mahdottomia ikävä puuskia...en koe itse ikäväksi asiaksi jos puhuu "in Finland/Europa" -muodossa kunhan se on keskustelussa jossa on kiinnostunut toisesta maasta ja haluaa tuoda esille vertailun vuoksi oman näkemyksensä/kokemuksensa toisesta maasta ja kulttuurista :) toki yritän välttää puhumasta kotimaastani kun tulee tunne että Suomessa tämä ja tämä on paremmin, mutta koen valittamisen osaksi suomalaisuutta; onhan se meirän tapa aloittaa small talk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervetuloa!
      Jotenkin minulta lipeää "meillä Suomessa" aina vertailumielessä, kun täällä on jokin asia mielestäni hullusti. Se ei valitettavasti luo kovin rakentavaa keskustelua, ja vaikka vaimo onkin sielultaan suomalainen, täytyy täällä muistaa, että osa jenkeistä on erittäin isänmaallisia. Siinä ei kannata tulla suominaisen huutelemaan mitään. :D

      Olet muuten ihan oikeassa, että suomalaisen small talk on kevyttä napinaa! Minua se ei itsessään vaivaa, sillä koen napisemisen vapauttavaksi.

      Delete